Sunday, March 20, 2016

SORRY, NOT SORRY

Známe to všichni a neříkejte, že ne, to z vás drsňáka (ani vyrovnaného člověka) neudělá. Pocit omluvit se celému světu, za to, že existujete
Protože vám někdo řekl, že jste namyšlení. Protože vám nic nejde (vážně, fakt, slibuju, nic mi nejde) a ještě vám přijde, že každého okolo jenom otravujete. Nebo protože cítíte, že jste se na někoho křivě koukli a on si to může vyložit jakože ho chcete zabít. Nebo protože se usmíváte jak jen to jde a člověk vedle vás nasadil regulérní resting bitch face.
A tak vám běží hlavou: Co je špatně? Kde jsem udělal/a chybu? Panejo, proč nikdy nic nemůžu udělat pořádně a správně?! 
Ta chuť zahrabat se nebo úplně vymazat historii je neodolatelná, ale neuskutečnitelná, takže to skončí tak, že se prostě jen cítíme pod psa. Mám psát víc? Každý víme.
We all know this feeling and don't you dare say you don't, it won't make you more badass. The feeling to say sorry to everyone on the Earth.
Because somebody told you you are vain. Because you can't do anything the right way (I promise, I can't) and it seems you only bother others. Or because you gave someone a dirty look, so s/he can think you want to kill him/her. Or because you are smiling on literally everyone, but the person next to you gives you a regular bitch face.
So you are thinking: What's wrong? Where have I made a mistake? Oh God, why I can't never ever act right?!
You just want to dissapear in the Universe and maybe become one of the many almost invisible planets out there. But you know it's impossible, so it turns out you only feel down in the dumps. We all have been here.

Jenomže. Pokud tento pocit znáte, a já jsem si jistá, že jo, tak tímpádem vám dojde, že ten člověk, na kterého jste se usmáli a on odpověděl ignorací, prožívá to samé. Třeba má prostě jenom pomalé reakce (můj případ), nebo si vás nevšiml, nebo mu nedošlo, že se usmíváte na něj. A to samé platí naopak - za svůj zabijácký pohled prostě nemůžete. Vůbec, proč by jste se měli každému omlouvat a líbat mu ruce jenom protože si váš zamyšlený výraz vyložil jako pobídku k útěku?
A jak píše Rowan Blanchard ve stejnojmenném článku (který se stal mým nejnavštěvovanějším na internetu, pravděpodobně),  musíme si uvědomit, že nikomu nic nedlužíme a nemůžeme stavět naše sebevědomí/sebejistotu na názorech ostatních lidí. Jasně, to neznamená, že máme všechny a vždycky ignorovat, ale zdravé seběvedomí nevzniká ze závislosti na ostatních.
Všude na internetu čtu zaručené (a vždy pravdivé!) rady od maminek. Většinou se týkají make-upu...jsem fakt jediná, kdo nikdy nedostal jedinou radu ohledně make-upu?! Fajn, ještě se týkají vztahů a sexu. 
A první rada, kterou si od své mamky pamatuju, je stará tak 6 let. Koupila jsem si CosmoGirl (ach, staré dobré časy) a v editorialu se šéfredaktorka ptala ostatních, co jim vždy zvedne sebevědomí. Ona sama psala, že když ji někdo pochválí. Ukázala jsem to mamce. A ta se skoro rozzuřila, a začala mi vysvětlovat to samé, co jsem psala nahoře. 
Na světě seš sama za sebe, tak jak pro tebe může mít něčí pochvala určující hodnotu? Potěší to, samozřejmě, ale nejdřív musíš vědět ty, jestli to za pochvalu stojí.
Tehdy jsem se skoro rozbrečela a jenom nadávala na to, jak mi mamka zase pomlouvá všechno, co čtu. Teď bych se jí vrhla kolem krku a děkovala. Naštěstí mi to řekla předtím a já mohla zjistit, že je to pravda (jak jinak, přece jenom, je to MAMKA) a nemusím to dohánět teď.

Takže: Přestaňte dedukovat, co si mohl v tuto chvíli kdo myslet, protože lidé se starají míň, než si myslíte. Mějte se rádi a mějte rádi ostatní. Neomlouvejte se, za to, že jste (a kupte si Merci).
BUT. If you know this, and you know this, you should get the gist. The person, you smiled on and s/he responded with an ignorance, probably feels the same. Maybe s/he is slow in the uptake (my case), or s/he didn't notice your smile. And it goes vice versa, too. It's not you fault you could be professional serial killer, when it comes to your face expressions. After all, why you should be worrying?
And like writes Rowan Blanchard in her Sorry, Not Sorry article (probably my most read article on the Internet), you don't live up to the other's people views (no offence) and you don't owe a penny to them. You can't build up your self-esteem and confidence on opinions of other people. That doesn't mean you should start to ignore them every time, but self-cinfidence doesn't arise from the dependence on others.
I read guaranteed pieces of advice from mums all over the Internet. They usually refer to a make-up...am I the only one, who was never ever given some of these advice?! OK, these advice also refer to relationships and sex.
The very first advice I remember I was given by my mum is 6 years old, but still relatable. I bought CosmoGirl magazine (good old times, yeah) and there was an editorial about confidence. The editor in chief was asked what does boost up her confidence and she answered with a simple question: When someone compliments me. I showed it to my Mum. And she almost enraged, began to tell me the same thing, which I wrote above.
You are in this world only for yourself, on your own, how can someone's compliment have a value for you? Of course it makes you feel better, but you are the one that should know if it stands for any praise.
I almost cried when she told me that, back then. Now I would hug her and thank her. A lot. Luckily, she said it before, so now I know it's true (of course it's true, Mum's always right).

The bottom line is: stop deducting what may other think, because they don't care that much as you think they do. Love yourself and love the others. Quit apologizing for existing.

 Coat - thrifted
Long cardigan- calliope
Vest- thrifted+DIY
Pants- Lindex
Bag- vintage
Shoes - Xti

19 comments:

  1. Máš pravdu, aj ja sa občas takto cítim, ale nie vždy. Niekedy mám jednoducho zlý deň a myslím, že som urobila všetko zle, ale tie dni už nie sú také časté ako kedysi. Tvoja mamka mala pravdu, médiá nám totiž nútia umelé hodnoty, ktoré nevydržia nič. Každopádne, ten kabát a sveter je dokonalosť, tak ako ty ♥

    ReplyDelete
  2. you look so cute! love these photos. and I agree with you on everything. sorry not sorry!

    www.prettyinleather.net

    ReplyDelete
  3. Ja sa tak citim dost casto, aj ked je pravda, ze asi uplne zbytocne..:/

    ReplyDelete
  4. To je tak krásny článok! Dnes mám náladu pod psa, len plačem a ani neviem prečo, naozaj sa mám chuť zahrabať pod perinu a mám pocit, že ma všetci nemajú radi, aj keď mi neustále dávajú na javo, že majú.

    Je to tak, že si to všetko človek vytvára v hlave sám. Občas mám naozaj chuť čítať ľuďom myšlienky. Možno by to bolo mnoho krát naozaj nepekné, no naopak, ten druhý si môže myslieť pravý opak toho, čo si myslíš ty, že si on myslí.:D Je to začarovaný kruh. No veľa krát mi ľudia hovorili, že majú zo mňa pocit, že som namyslená, keď ma napríklad videli v autobuse, vraj som sa na nich škaredo pozerala a popritom, som mala hlavu niekde v oblakoch a ani som si neuvedomovala, kde sa dívam. Takže ponaučenie znie "you should not think too much," aj keď sa to občas nedá ovládať.

    ReplyDelete
  5. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

    ReplyDelete
  6. Ano ano, každý víme. Ale teď se mi ten tvůj článek přesně trefil do noty, zrovna to jsem teď potřebovala slyšet/vidět, takže díky, Johanko :)

    Jo a máš tam totálně boží účes <3

    ReplyDelete
  7. Fakt skvelý outfit a fotky! Takto sa ti riadne hodia vlasy! <3

    CAROLINE
    POZÝVAM ŤA NA MOJU GIVEAWAY

    ReplyDelete
  8. This neutral look is GORGEOUS! Love the cardigan and that graphic tee is so cute!

    xo, alice / T Y P E N U

    ReplyDelete
  9. Nice look, pretty hair!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  10. Beautiful !!

    http://www.melissatookata.com/

    ReplyDelete
  11. Great outfit!

    http://violettedaily.com

    ReplyDelete
  12. I love your post, it's great. I have a bag with the same sentence as your shirt.

    ReplyDelete
  13. Super článok a krásne fotky!! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    ReplyDelete
  14. so true...sorry,not sorry. We can't let others misery effect how we're feeling! Great look & message.

    xx Falasha
    Bite My Fashion ll Instagram ll Bloglovin'

    ReplyDelete
  15. Loving the outfit, honey!
    Love, Marie Roget

    ps.: i'm following you ;)

    ReplyDelete

Děkuji vám za vaše komentáře!
Thanks for your comments!

Popular Posts