Saturday, September 30, 2017

BUDAPEST


Zhruba před 2 týdny jsem navštívila Budapešť a stále ve mě pulzuje to nadšení, když si vzpomenu na budovy, ulice, noci i dny strávené v tomto městě. Nebyla jsem tam nijak dlouho, vlastně to byla spíš "ochutnávka", strávila jsem tu s mojí maminkou 3 dny.

Přiznám se, že první den byl docela pokažený, jelikož se mi ulomil přední zub, takže jsem se s tím nějak musela postupně vyrovnat a uznat, že nikdy nebude nic dokonalé a když už jsem konečně tady, musím se zaměřit na ty lepší věci.
Jednou z těch nejlepších věcí byla rozhodně architektura. Nevím, jestli je Budapešť brána jako město arhcitektury, nebo zajímavých staveb (například jako Barcelona), ale mě se tu líbilo snad úplně všechno. Od hlavního nádraží až po schody nebo barvy omítek.
Nechci tu dělat nějaký rozbor města a jeho obyvatel, jak říkám, byla jsem tam sotva 3 dny, což je hodně málo na nějaké poznatky. Jediné, čeho jsem si všimla byl počet maďarských vlajek na různých místech. Evropské vlajky byly zhruba ve stejném počtu jako v Česku, ale ty národní se objevovaly nepoměrně častěji než u nás. Tohle je zrovna jedna z věcí, které se mi na Česku líbí - ta absence vlajek. Vždy, když vidím tolik vlajek pohromadě, napadá mě, že si musí lidé v tom státě asi neustále přesvědčovat, kde jsou. Ale hádám, že je to jen o zvyku (a nátuře) a nijak to neznehodnotilo moje pocity z města a země.
V pondělí mi začne škola a já se bojím (překvapivě) a taky těším, protože mi konečně nějak dochází, že jsem se asi fakt rozhodla správně a já se chci naučit maďarsky. Uvidíme, co budu tvrdit za 3 měsíce (hahaha...), ale momentálně se těším na lidi a profesory, kteří mi to zpostředkují.
Předpokládám, že každý má nějaké své oblíbené město, kde na něj dýchá přívětivost a jemu vlastní duch a některé méně oblíbené, ve kterém se cítí nesvůj a cize. Já to tak rozhodně mám a když mám s nějakým městem (a lidmi tam, he) "problém" už na začátku, těžko se pak přesvědčuju o opaku a proto jsem strašně doufala, že s Budapeští to dopadne dobře. A ano. Jsem nadšená. Tak zase někdy!

(A předem se omlouvám za strašně moc fotek, ale...odpusťte.)


6 comments:

  1. Ja osobne Budapešť milujem. Je to jedno z najkrajších miest, v akých som kedy bola a najradšej by som sa doň vracala aspoň 2-krát do roka!!♥

    ReplyDelete
  2. Krásný fotky, do Budapešti už dlouho chci :))
    Sarushef blog

    ReplyDelete
  3. V Budapešti som zatiaľ ešte nebola, no je to jednoznačne na mojom bucket liste, keďže je to pomerne blízko :D Nádherné fotky ❤
    A STYLISH BEE // Facebook Page // GIVEAWAY

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji za pochvalu ❤. A určitě tam zajeď, je tam ještě víc míst k objevování.

      Delete

Děkuji vám za vaše komentáře!
Thanks for your comments!

Popular Posts