Friday, December 1, 2017

ZAUJALO MĚ

Zámek a okolí Hradec nad Moravicí
V průběhu týdnů jsem na internetu, mocném to nástroji, který nás jednou všechny zahubí (hlavně teda všechny vytrvale prokrastinující), jsem našla pár stránek a článků, které by vás neměly minout.
Článek jsem se rozhodla doplnit o několik fotek z výletu na zámek, chtěly jsme tam s kamarádkou jet celé prázdniny a nakonec jsme se sem dostaly až předposlední zářijovou sobotu, v pondělí jsem měla nastoupit na kolej a poté nám začínala vysoká škola...ach jo, to byly ještě časy! A další fotky jsou zase z mé melancholické podzimní (ještě babo-letní) procházky Olomoucí, kdy jsem přemítala, co se stalo první týden školy a jestli se mi na vysoké vůbec líbí a co chci a budu dělat. Prváci, jak přežíváte první semestr? A vy, zkušenější, nějaké tipy, jak studovat pilně a nezbláznit se?



Protože studuju maďarštinu, respektive obor Středoevropská studia, mou povinností je se zajímat o události v rámci Visegrádské 4. Jaké bylo mé nadšení, když jsem našla web/internetový magazín, který se zabývá právě událostmi z této oblasti. Pro začátek doporučuji rozhovor s Eugenem Megyesym (čte se jako meďeši) o maďarském revoluci, která započala 23.října 1956. Nebo článek ona téma českých voleb Očekávané překvapení českých voleb.


Článek od Nicci Attfield na téma sexuální obtěžování a Harvey Weinstein. Z něj mě zaujala věta: In other words, perhaps if this woman did something 'wrong', and she is to blame for what has happened to her, normal women, everyday women, will be safe. Co si o tom myslíte vy? Může se znásilnění, nebo sexuální obtěžování stát jen "vyzývavě" oblečené ženě?


Je první adventní víkend (sice ještě ne neděle, ale to je maličkost) a tak si oficiálně můžu pouštět stále dokonalé vánoční album od Michaela Bublé. Mimochodem, doufám, že jste si všimli, že Sia taky vydala vánoční album!

Pokud vám stále schází nálada oslavovat Vánoce, doporučuju vám velmi vřele album Lianne La Havas. Něco tak krásné, milého, citlivého a syrového zároveň...snad jsem to jen já, ale všechny písně ve mě probouzejí pocity a vzpomínky.

Co se týče nějaké maďarské hudby, už jsem objevila poměrnou řadu hudebníků, ale asi se mi nepozdává ani jeden. Vlastně, jeden objev mám, BLAHALOUISINA je bezkonkurenčně nejlepší kapela na aktuální maďarské hudební scéně. To mi nikdo nevymluví. Jejich texty ještě nejsme schopna si přeložit, ale hudba je fakt chytlavá a dobrá. A to někdy stačí ke štěstí.

Pokud si chcete zatančit, doporučuju taky písničku Nem táncolsz jobban mint én (Netančíš líp než já - což jsem mimochodem nepřeložila já, bohužel ještě ne).


Vánoce se tedy už blíží a já pokukuji nenápadně na Ježíška...vlastně popravdě nic nepotřebuju, tyhle Vánoce mám dokonce opravdu pocit, že fakt nic nepotřebuju a nechci.

Ale pokud se mě tedy někdo zeptá, přála bych si knihu Lee Miller in Fashion, jelikož to byla skvělá fotografka, jejíž odkaz žije neustále, ale uživit se dokázala i jako modelka.

Zjistila jsem, že mixér by byl opravdu velmi užitečný stroj na lehkou přípravu jídla (respektive smoothies), jelikož i já chci být in! A hlavně je to ideální vychytávka pro všechny líné lidi jako já. Docela se stydím.

Na cestě objevování přírodní kosmetiky jsem narazila na značku Cle a jejich multifunkční pudr, který funguje jako tvářenka i jako rtěnka (ale co si budeme, můžete ho použít i jako oční stíny, vlastně jako všechno, co vás napadne, třeba válečné malování). A ten design!


Nový objev: Lisa Says Gah. Je to eshop, který má tradičně "blog", kde vás mají v podstatě podprahovou reklamou přesvědčit, ať si koupíte všechny věci (oblečení a make-up), které prodávají, ale tento blog vedou opravdu dobře a najdete tam dost inspirace.


Otázka na vás: je pro vás V4 zastaralá formace, která nemá budoucnost, nebo si myslíte, že v dnešní době znovu nabývá na důležitosti? Nebo vás o nezajímá?

8 comments:

  1. Hradec nad Moravicí! Hneď som si spomenula na minuloročné leto - je to skutočne nádherné miesto s úžasným okolím priam stvoreným na prechádzky!
    Pevne verím, že takýto štýl článkov budeš robiť častejšie! Hneď sa idem bližšie pozrieť na značku Cle i blog; vianočné pesničky počúvam i ja - hoci sa neviem rozlúčiť s myšlienkou, že už nie je leto, Vianoc sa skutočne neviem dočkať ♥ V4 už podľa mňa nemá veľmi budúcnosť, respektíve v nej nevidím žiaden poriadny osoh; a obeť znásilnenia nikdy nie je vinná - trinásťročné školáčky nespravili nič zle, rovnako ako ani dvadsaťročné dievčatá v minisukniach.
    Mne pri učení veľmi pomáhajú kartičky (na jednu stranu si napíšeš otázku, na druhú odpoveď, you know it) - sú prenosné a ľahko si zapamätáš aj veci, ktoré ti inak nejdú do hlavy. Okrem toho odporúčam začať as soon as possible, pretože ešte nikdy som nepočula o človeku, ktorý by sa začal učiť "príliš skoro". Chce to veľa síl, veľa vytrvalosti a kopy čokolády, ale zvládli to tisíce, zvládneš to i ty. Držím palce!

    A STYLISH BEE // Facebook Page

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ty kartičky jsem vyzkoušela, ale mně osobně to moc nefunguje. Nebo to dělám špatně. Momentálně se mi po pokoji válí asi 100 kartiček s maďarskými slovíčky a nedokážu se donutit se na ně kouknout. Musím si najít jiný styl učení. Ale jak píšeš, zvládly to tisíce, zkusím to i já :).
      A mimochodem, i díky tobě jsem se tam koukla ♥.

      Delete
    2. Hi Stylish Bee, just for the record, I agree completely that a woman is never responsible for sexual assault, which is what my blog article was about. It was about taking apart the rape myths which are used to blame the victim, and it argued that this prevents women from speaking out or sharing their stories because of shame. Thanks for pointing out your example too. Nicci

      Delete
  2. Nádherné fotky plné atmosféry! krása ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    ReplyDelete
  3. Hi Johanka,

    Thanks for the blog mention. Just to clarify though...the sentence was an attempt to break down the social myth that a woman would be seen as guilty...and how this forms an inaccurate perspective. The sentence was part of an article about why a woman might be made to feel ashamed for her own violation, and how inaccurate this is. Out of context, it sounds really awful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Nicci! Oh, I don't know if you used Google translator or if I'm not clear enough, but I completely understand your stand on sexual harassment and know you don't promote the idea it's fault of the woman. I probably should mention that I completely agree with you on this issue!

      Delete
    2. Thanks Johanka! No, I actually saw my own sentence and it was out of context and thought "No, what have I written?" I had to go back to my own blog post and check context! The blog does translate over here into English. Thanks for responding to me though!! Beautiful photos, by the way.

      Delete

Děkuji vám za vaše komentáře!
Thanks for your comments!

Popular Posts