Saturday, November 14, 2015

THE F-WORD

"Takže, ty jsi feministka?," ptáte se. "Ano," odpovídám trochu zahanbeně a tiše. Proč? Protože...přiznejme si, lidé buďto za a) pořád žijí v představách, že feministky jsou babochlapi, které si neholí nohy a chtějí převzít nadvládu nad Zemí, nebo za b) jsou slovem "feminismus" přesycení.
Dovolte mi se pro dnešek věnovat první skupině, která (přijde mi) je minimálně  v České republice více zastoupena.
Fajn, Johanko, pojď vyvrátit pár všeobecných mýtech o nás, ženách/mužích, feministech/kách. Pravděpodobně nejsem nejlepší feministka na světě, ale každý se učí a rozšiřuje své názory.
"So, you're a feminist?," you ask. "Yes," I say quietly and shyly. Why? Let's face it...people are still living in the imaginations that feminists are heshe, who don't shave their legs and want to rule the world , or they think the word "feminism" is thrown around too much.
Let me talk (or write, properly) about the first group of people. Ok, Johanka, now you should disprove the biggest myths about us, women/men, feminists.
I'm nor probably the best feminist on the Earth, but we're learning all life and we all expand our views, right?


 FEMINIST DON'T SHAVE THEIR LEGS; ARE HESHE; ARE UGLY

Ehmmm...No, fajn, přehlédnu to, že feminismus vlastně říká, že všechny jsme krásné a ták, a přejdu k vyjmenovávání nejslavnějších feministek. Taylor Swift? Jo. Beyoncé? Jo. Nicki Minaj? Jo. Emma Watson? Jo. Ellen Page? Jo. Angelina Jolie? Jo. Lupita Nyong'o? Jo. A takhle můžu pokračovat dál...
Navíc, to, že někdo nezapadá do předepsaných tabulek (jak má vypadat žena/muž), neznamená, že NENÍ ženou/mužem.
A to, že si feministky neholí nohy? Stačí, že je mi zima na ruce a hlavu, nohy budou v teple, no. (A ano, feministky nemají smysl pro humor)
Ehmmm...I'm overlooking the fact that feminism says we're all beautiful and will  write here the most famous feminists. Taylor Swift ? Check. Beyoncé? Check. Nicki Minaj? Check. Emma Watson? Check. Ellen Page? Check. Angelina Jolie? Check. Lopita Nyong'o? Check. I could name many others...
In addition, the fact that someone doesn't fit into the prescribed tables (how to look like a woman / man) doesn't mean he/she is NOT a woman / man.

And: feminists don't shave your legs? My hands and head are cold as hell (oh, irony) , man, my feet have to be warm! (And yes, feminists have zero sense of humor)

 ONLY WOMEN CAN BE FEMINISTS

Další blbost. Definice feminismu: "The belief that women are and should be treated as potential intellectual equals and social equals to men. These people can be either male or female human beings, although the ideology is commonly (and perhaps falsely) associated mainly with women.". Definice feministy/ky podle Chimamandy Ngozi Adichie: "A person, who believes in the social, economic and political equality of the sexes.". Tak, tady to máme.
Nebojte se být feministi. Bylo by krásné, kdyby se najednou všichni muži stali feministy a vnímali dění světa z pohledu feminismu. Není to nic špatného. Naopak, je to vývoj a pokrok. Zní to teď určitě strašně ideologicky a diktátorsky, ale kdyby si fakt všichni lidé uvědomili, že jsou feministi, najednou bychom se mohli zabývat i jinými problémy. Že?
A troška sexismu na závěr, hádejte kdo všechno je feminista? Brad Pitt. Tom Hiddleston. Benedict Cumberbatch. Tom Hardy. A další...
Another bullshit. The definition of feminism: "The belief that women are and should be treated as potential intellectual equals and social equals to men. These people can be either male or female human beings, although the ideology is commonly (and perhaps falsely) associated mainly with women.". the definitionof feminist by Chimamanda Ngozi Adichie: "A person, who believes in the social, economic and political equality of the sexes." Well, here we are.
Don't be afraid to be a feminist. It'd be beautiful, if all men all around the world become feminists and take everything from feminist view. It's not bad. Conversely, it's a progress you can't stop. Now it certainly sounds terribly dictatorial and ideologically, but if everyone would admit he/she is feminist, all of a sudden we could take care about the other issues, couldn't we?
And a little bit of sexism on the end, guess who's feminist? Brad Pitt. Tom Hiddleston. Benedict Cumberbatch. Tom Hardy. And more...

 FEMINIST ARE MANHATERS

Ne. Dobře si vzpomínám na tu dobu, kdy jsem seděla v šatně a protože mi jeden spolužák hodil svačinu na zeď a zahodil můj nový klobouček, naštvaně jsem křikla: "Nesnáším chlapy, ať všichni vypadnou!". Dodneška se za tuhle větu stydím. 
Feministky podporují muže. Pokud nějaká žena prohlašuje, že nesnáší chlapy, velmi pravděpodobně není feministka. 
Například případ Michaela Fassbendera- znáte film Shame? Michael několikrát ukáže svůj penis. Patří to k jeho roli, ale Michael při následných rozhovorech dostával jen otázky o velikosti jeho penisu, nikoho nenapadlo přemýšlet o jeho nahotě jako o celku, celku jeho charakteru. Byl tu jeho penis a pak jeho postava. 
Feministky s tímto nesouhlasí. Nemůžou, když stále existují lidé, kteří se na červeném koberci ptají hereček jen na to, co mají na sobě. Protože jsou šaty a pak...herečka.
Dobře si přečtěte tento obrázek. Je tak smutný a tak pravdivý. Naštěstí musím říct, že "citlivější" kluci už nejsou tak utlačovaní a vysmíva jako bývali, ale stále se najdou lidé (a co mě především děsí, tak jsou to ženy), kteří si z nich dělají srandu. Haha. Neexistují čistě mužské a ženské (po)city. Feminismus brojí proti stereotypnímu škatulkování, proti společnosti, která se bojí, která potřebuje neustále srovnávat, která nemá ráda komplikace. Ano, tím, že uvolníme své myšlení a přestaneme škatulkovat a zařazovat, vypadá svět najednou složitější. Není třeba se toho bát; nakonec, feminismus je tu proto, abychom vnímali daného jednotlivce, ne jeho pohlaví.

P.S.: A pro všechny ženy, které říkají, že feministky nejsou. Klik.
No. I remember the time when I was sitting in the cloakrooms angrily shouting: "I hate guys, let them kick out!", because my classmate threw snack on the wall and threw away my new hat. To this day, I'm ashamed fot that sentence.
Women feminists support men. If some woman says she hates men, she's most likely not a feminist.
For example, the case of Michael Fassbender- do you know the movie Shame? Michael repeatedly showed his penis in it. It's part of his role, but in subsequent interviews Michael got almost only questions about the size of his penis, no one thought to reflect on his nakedness as a whole, the whole of his character. There was his penis and then his character.
Feminists disagree with this. They can't, when there there are still people who are on the red carpet asking actresses only for what they are wearing. Because there are the dress and then ... actress.

Look closely on this picture. It's so sad and so true. Luckily, I have to say that "sensitive" guys aren't oppressed and ridiculed like before, but there are people (and what scares me most is they are women too) who make laugh of them. Haha. There are no purely male and female feelings. Feminism rail against stereotyping, against a society that fears, that needs to constantly compare, that doesn't like complications. Without stereotypes blocking your view, we can see the world somehow more difficult. There's no need to be afraid of it; finally, feminism is here to perceive the individual, not the gender.

P.S.: For all women, who say they don't need feminism. Click here.

17 comments:

  1. Jo, jo a jo. Jednu z věcí, který tady zbožňuju, je to, že kluci jsou feministi. Jako fakt, nekecám. Brali jsme feminismus na hodině sociologie, bylo nás tam zhruba pět holek a dvacet kluků a všichni tihle kluci mluvili o tom, jak nechápou utlačování žen a že je to fakt hnus a kdesi cosi. Vždyť oni jsou větší feministi než já! Každopádně mi to dává naději, že to jednou třeba dojde i do naší malé zemičky.

    PS: funny fact, když napíšu "feministi" tak mi to chrome podtrhne jako neexistující slovo, zatímco s feministkama je ok :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Proto používám Mozillu :D!
      Jsem ráda, že existuje stále víc kluků, kteří se vážně zajímají o jinou stránku věci, že si uvědomují, že muži (a to hlavně teda bílí muži, že) prostě hýbali dějinami ne proto, že by ženy byly hloupé, ale proto, že ženám neumožnili se rozvíjet. A bohužel to tak pokračuje dál, třebaže to aspoň většina z nás dokáže vidět:).
      No, zase se moc rozepisuju, prostě jen-díky za komentář :D ♥

      Delete
  2. Tento článok je naozaj zaujímavý, vybrala si si dosť ťažkú tému. Aj ja verím, že by ženy mali mať rovnaké práva ako muži, aby neboli niečo menej. Aby sa konečne vyrovnali ich platy a aby chlapi brali ženy ako bytosti a nie ako sexuálne objekty. Som za všetko, čo je definícia feminizmu, ale aj ja sa toho "bojím" alebo ako to mám povedať. Lebo všetko, čo ja vidím v médiách sú brutálne prípady feminizmu, kedy všetko čo muž povie je zlé a kedy sa chcú ženy podobať natoľko na mužov, že sa na nich menia (napr. to neholenie). Ja chápem, že feministky nechcú byť ideálom perfektnej ženy, že sa nechcú líčiť, holiť a podobne, lebo muži to nerobia a my ževraj musíme, aby sme vyzerali dokonalo, lebo to je ten ideál. Ale niekedy to s tým porovnávaním preháňajú. Som žena, som iná ako muži a nebudem sa s nimi zrovnávať, pretože mám iný výzor, iné telo, možno inú logiku a správam sa inak, tak sa teraz nebudem meniť na niečo, čo nie som. Ale ako som už vravela, s týmto sa ja stretávam v médiách. To, čo si tu vysvetlila ty, tú podporu, to je o niečom inom. Ja som za vyrovnanie práv, platov a ostatných nespravodlivých nesúladov na tomto svete. Ale myslím, že to netreba preháňam a že by sa niektoré feministky mali uvedomiť a pochopiť o čom je feminizmus a nie kričať na mužov akí sú hrozní a pri tom sa na nich meniť, aby uspokojili spoločnosť nie ideálom krásy ženy, ale hrubosťou muža. Možno ani nedáva logiku to, čo som teraz napísala a ja sa veľmi nevyjadrujem k takýmto ťažkým témam, pretože aj keď už mám 18 stále si myslím, že ešte nemám toľko poznatkov a skúseností, aby som mala názor na určité veci, čo sa dejú vo svete. Som len taká malá časť veľkého chaosu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No...asi čteš špatná média :D! Né, teď vážně, hlavně v těch českých vidím opravdu velké nepochopení k myšlenkám feministek/feministů. A tohle:"...všetko čo muž povie je zlé a kedy sa chcú ženy podobať natoľko na mužov" není feminismus ;). To je prostě...nevím, blbý názor? :D Na druhou stranu, jak bychom definovali ženu? Jsou opravdu nějaké čistě ženské vlastnosti? Nejsou, jenom jsou nám, jak vyrůstáme, vštěpovány do paměti. Žena má vagínu, muž má penis a tím se asi tak lišíme. Toť vše. Samozřejmě je většina žen slabší než muž, ale to je fakt, proti kterému je zbytečné se vyhrazovat, protože to (aspoň ve své podstatě) není nijak degradující.
      Dál: "feministky nechcú byť ideálom perfektnej ženy, že sa nechcú líčiť, holiť a podobne" - to není typická feministka. Já se za ni považuju a chci si připadat krásná. A dosahuju toho tím, že se líčím, holím, oblékám se tak, jak se mi to líbí atd.. Ale o tom to je, je na každé ženě (a vlastně na každém muži) si tu svou krásu zařídit po svém. Spousta feministek naopak své tělo vystavuje, protože ho vnímá jako...sebe. Jak jinak. A proč by se za sebe měly stydět? (Třeba taková Nicki Minaj mi nejdřív přišla trapná, ale pak, jak jsem vnímala její tvorbu a myšlenky víc, mi došlo, že to, co dělá, je taky forma feminismu. I když je pravda, že některé její názory mi přijdou spíš "pro oko" a trochu přemrštěné.)
      A děkuji moc za tak dlouhý a vyčerpávající komentář :), myslím, že zvlášť na mém blogu není nutno se nějak shazovat, tvého názoru si cením a myslím, že i malé částečky tvoří velký pohyb :D :).

      Delete
  3. Och, milujem, keď si niekto myslí, že feministky sú ženy, ktoré si neholia nohy. Fakt? A potom, keď niekomu poviem, že feministka je žena, ktorá chce mať v spoločnosti rovnaké postavenie ako muž, tak na mňa pozerajú ako na cvoka, že odkiaľ som túto definíciu vytiahla. Ehm, zo slovníka.
    Ale hej, i ja mám okolo seba veľa ľudí - chlapcov i dievčat, ktorí sú za to, aby mali ženy a muži rovnaké postavenie v spoločnosti a aby žena nebola vnímaná ako tá, ktorá má sedieť doma a variť a prať a vysávať a starať sa o deti, a že by mali dostávať rovnaký plat ako muži, ale keď im potom niekto povie, že "ehm, takže si feminista/-tka", tak sa tvária, akoby to bola urážka.
    Je na každom človeku, čo bude robiť so svojim telom. Keď sú ženy, ktoré si nechcú holiť nohy, okej, nech sa páči. A aj tak by som chcela vidieť ženu, ktorá si holí nohy krásne pravidelne celý rok len čo sa nejaký chĺpok prederie na povrch. Komu sa to chce? Hlavne v zime? A som horšia feministka, keď si holiť nohy jednoducho chcem, lebo akosi sa mi páči pocit mať nohy ako detský zadok? Prečo si i muži nemôžu holiť nohy, hm? Lebo žijeme v spoločnosti, kde je to povinnosťou žien a muži majú niečo také zakázané.
    A nie je to len o tom, samozrejme, že nie. Ako... Mnohí muži prídu domov z práce, hodia sa na pohovku a odtiaľ sa už do večera ani nepohnú; no ženy-matky sa musia ešte postarať o deti, navariť večeru a upratať celý dom. A i tak dostanú za rovnakú prácu zaplatené menej. Čo mi fakt príde nefér, no tiež sú muži, ktorým to pripadá úplne v pohode, ale asi by neboli veľmi spokojní, keby si kúpili v obchode vodu a dali za ňou desať Kč a ja iba sedem. To už by zrazu vypukol verejný nesúhlas.
    No nemôžeme všetkých hádzať do jedného vreca. Sú ženy, ktorým tieto rozdiely neprídu také strašné a za feminizmus nejako nebojujú, mnohým to je jedno; no na druhú stranu sú muži, ktorí sú jednoznačne za to, aby bol feminizmus všade vo svete a bol užívaný v praxi. Každý je iný, no myslím, že toto sú práve veci, ktoré by sme mali preberať v milovanej škole a mal by byť priestor i na to, aby sme sa čosi viac dozvedeli o týchto celosvetových problémoch, nech sa to nejako pohne - predsa len, my sme generácia, ktorá s tým môže spraviť nejaké zmeny. No radšej sa sústredíme na to, aby sme všetci vedeli vzorce od výmyslu sveta. Čo je - podľa mňa - trochu smutné.
    beelievin.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Strašně moc souhlasím s tvým názorem ;). Jen chci tedy jen podotknout: " aby bol feminizmus všade vo svete"- nemám ráda to spojení, přijde mi, že pak opravdu feminismus působí jako nějaká ideologie :D. Ne, feminismus je (trvalý) stav mysli. A taky nemůžu souhlasit s tím, že mnoho mužů se nestará o chod domácnosti, právě naopak, pozoruji, že se to právě díky vnitřní i vnější emancipaci žen stále zlepšuje a misky se vyrovnávají, za což jsem velmi ráda.
      A chlupy na nohách? Nejsem ráda, když se to jakoliv řeší. Je jedno, jestli si žena chlupy holí/neholí, jsou to její nohy. Samozřejmě, co si budeme nalhávat, většina partnerů/ale i partnerek/ je raději, když jsou ženské nohy hladké a proto pak může některá žena s chlupatýma nohama (což teď zní jako nějaká komická postavička, mmch) hůře najít protějšek. Pak je asi na každé, na co se bude víc upínat ( třeba na hledání takového partnera, kterému by to nevadilo ;) ). Na druhou stranu, pokud si muž holí nohy, čelí také kritickému tlaku ze strany většinové společnosti (už jen to, když má kluk upnuté kalhoty, na takových stránkách jako Dnes nosím atd. musím číst komentáře jako "krásná holčička") a novodobý feminismus s tím vážně nesouhlasí, protože každý má právo si se svýma nohama dělat co chce a nikdo nemá právo mu to nějak komentovat. Tak :D

      Delete
  4. Pěkné :) Mám ráda lidi, co si za něčím stojí, tak se nestyď si to obhájit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nestydím :D...i když samozřejmě neustále pochybuji a nechávám s eovlivňovat spoustou názorů, snažím s eprostě vybrat to nejsprávnější.

      Delete
  5. Thank you so much dear! Lovely blog you have :)

    http://saymecheese.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. i'm now following your blog, please follow mine :)

    http://saymecheese.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. je mi sympa, že se nebojíš o takových tématech mluvit a vyjádřit vlastní názor :)

    nad feminismem jsem často přemýšlela a dříve jsem se považovala za hodně velkou feministku. teď už si nejsem tak jistá, protože se základní ideou feminismu absolutně souhlasím, ostatně nedokážu si představit, který omezenec by s ní nesouhlasil, ale když se do toho pak začne míchat nějaká stereotypizace a gender roles, už v tom docela plavu. mám to totiž tak, že samozřejmě jsem soběstačná žena a dokážu v klidu žít sama, ale s přítelem mám ráda ten pocit, že on je ten "silný", ochranitelský a můžu se spolehnout na to, že se mi s ním nic nestane. taky mi dost imponuje vztah jeho rodičů (a stejně jsem to měla i s rodiči dřívějšího kamaráda), ve kterém mamka je ta, která umí dobře vařit a stará se o to, aby doma nikdo neumřel hlady, zároveň se stará i o prádlo a podobné věci, samozřejmě s tím, že ji její manžel naprosto respektuje a nenechává zase úplně všechno na ní (když pracuje) a je zase spíš ten, který se stará o správný chod domu, ne domácnosti, pokud rozumíš, jak to myslím. prostě přijde mi, že je to takhle nějakým svým způsobem krásný, a tak mě trochu štve, že neumím vařit :D a bojím se, že takového stavu, protože tohle je pro mě tak trochu obraz idyly, nikdy nedostojím, protože neumím vařit a taky proto, že u nás v rodině je to pod povrchem dost rozbité, takže nemám dobré vztahové vzory. právě proto možná tíhnu k feminismu.

    a další věc je, že emancipace je samozřejmě důležitá a fajn, ale zase mám hodně ráda džentlmeny a džentlmenské chování - když muž pouští ženu první do dveří, počká, než se ke stolu usadí ona, pomáhá do/z kabátu, platí za ženu. ne, že bych to mermomocí vyžadovala, ale takový muž v mých očích hodně vysoko stoupne. není ale z hlediska etikety narážka na to, že je žena jaksi slabší a muž se o ni má starat? je tedy feminismus v rozporu s etiketou? neznám odpověď, co si myslíš Ty? :)

    No a kvůli těm myšlenkám, které jsem tu nahoře popsala mám někdy pocit, že ze mě dělají trochu "méně hodnotnou feministku".

    pac a pusu)*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tvoje komentáře mi vždycky zvednou náladu (záhada? nemyslím si!) ♥

      Já bych tě ráda zarazila už hned někde po třetí, čtvrté větě, protože to, co popisuješ feminismu neodporuje ;). Pokud se žena rozhodne (svobodně, upozorňuji), že zůstane doma, bude vařit, starat se, pečovat a vychovávat, nikde rozpor s feminismem nevidím. Femisté/ky nepožadují, aby každá žena byla naprosto badass, kůl a samostatná jak něco, to ani nejde.
      Podle mě je tohle hlavní problém, že spousta lidí si představuje ženu - feministku jako trochu drzou, přehnaně inteligentní, naprosto samostatnou, vyspělou, dospělou, komunikativní a blábláblá. Tak to není.
      Za feministku se považuji a stejně se před klukem, který se mi líbí, chovám jako 10letá holka, nedokážu se mu kouknout ani do očí a obecně se před cizími lidmi spíš stydím (zvlášť, pokud jsem před nimi sama za sebe). Nejsem vždy rozhodná, nejsem vždycky chytrá, nepůsobím dospěle a rozhodně mám spoustu vnitřních problémů. A přesto feminismu věřím :). Popravdě, to není totiž jen o mých zájmech, mé povaze, to je o tom podporovat ostatní. Pokud se rozhodneš nemít práci a věnovat se jen svému příteli, nedělá tě to o nic menší feministku než mě ;).

      A k tomu džentlmanskému chování: já dřív taky tvrdila, že je trochu nechutný, jak to ty feministky přeháněj, že otevřít dveře je normální. Ale ano, je to normální, tak proč otevírat dveře jen ženě, která se muži líbí? Otevírejme si dveře bez rozdílu pohlaví nebo stáří. Někdy jsem u dveří dřív já, tak je otevřu, někdy třeba nějakej kluk. Však ať si to každý zařídí podle sebe :), není třeba to hrotit.
      Delete

      Delete
  8. well said! love what you 're wearing!
    http://www.somethingvogue.com

    ReplyDelete

Děkuji vám za vaše komentáře!
Thanks for your comments!

Popular Posts