Friday, December 29, 2017

ROK 2017 : CO JSEM ZJISTILA, NEZAPOMNĚLA, OBJEVILA, ZAHODILA



Je to pravda - čím jste starší, tím to ubíhá rychleji. A to se ještě ani necítím stará. Mých 12 měsíců uteklo moc rychle a přijde mi, že se toho stalo tolik, že se to nemohlo vtěsnat do jednoho roku. Ale stalo se.



Co mě nejvíc překvapilo?

Že jsem zvládla maturitu a že opravdu není to nejtěžší, co mě v životě čeká. Že opravdu žiju představu mého devítiletého já - jsem samostatná dívka ve velkém městě a studuju nejprestižnější univerzitu v zemi (omlouvám se za to poslední slovní spojení, vím, že v ČR je spousta kvalitních univerzit, respektive každá univerzita má nějaký velmi kvalitní obor, kterým se může chlubit). A sice nestuduju režii, ale učím se jazyku, který jen tak někdo neumí, který je zajímavý, těžce pochopitelný a vtipný a hlavně je to senzační startovač konverzace.
Taky jsem zjistila, že to, že jsem se nedostala na režii, není žádná tragédie. Věřím, že je tam (a ještě bude) hodně talentovaných holek, které natočí lepší filmy než bych točila já. Navíc i po finanční stránce studium režie (nebo jakéhokoliv uměleckého obrou) není zrovna sranda.
Překvapilo mě ještě víc věcí, některé jsou trochu intimní, některé jsou překvapení určená všem. Třeba to, že když z vás bude vyřazovat nějaká touha a chuť poznávat lidi, určitě nějací přijdou. I ta komunikace bude krásná, bez zátěže a zbytečných pomlček vyplněných přemýšlením, co říct.



Co mě nejvíc potěšilo?

Že jsem mohla poznat ty nové lidi. Že jsem se dostala na maďarštinu. Že se díky tomu můžu dostat někam, kam ostatní ne, respektive se tam můžu dostat snadněji (tímto chci poděkovat všem na Magyar Balassi Intézet za ta vína na rautech). A taky díky svému oboru můžu poznat spoustu inteligentních lidí, kteří jsou ochotni se o své znalosti podělit. Taky mě potěšilo, že i když se mi to často nezdá, i já nabírám nějaké vědomosti.
Jako každý rok, i tentokrát jsem potěšená svými přáteli. Noví i staří, děkuju!

Co jsem poslouchala?

To bude dlouhý seznam.
K učení doporučuju klasickou hudbu - Dvořáka na více energičtější učení, případně k psaní esejů, seminárek atd., Mozarta jako kulisu ke všemu. Bílý hluk mi moc nepomáhá, to už radši poslouchám rádio (často se tam dovím zajímavější věci, než v učebnicích), nebo raději neslyším nic, krom svého hlasu, který opakuje přečtené věty.


Co se další hudby týče, znovu jsem objevila nové interprety (spíše interpretky):

Jorja Smith - Beautiful Little Fools je nádherná skladba. Blue Lights taky, cítím tam víc r'n'b styl, ale já sama se v dnešní době už nevyznám, co je který styl - vše se míchá dohromady, přelévá a mění.
Tei Shi - taky mění styl mávnutím proutku, ale vše je její, konzistentní a výrazné. Keep Running na spaní pro vás.
NIIA - někdo psal, že je druhá Sade. Sade je jen jedna, to zaprvé. Zadruhé mi NIIA přijde víc elektroničtější, to nic nemění na tom, že je skvělá. Nobody pro dobré raní probuzení.


WEDNESDAY CAMPANELLA - děkuju Youtube za doporučená videa! Nechť vás Aladdin povznese dobrou náladou jako mě.
SZA - všichni o ní mluví, všichni by o ní měli vědět. Drew Barrymore je přesně ta písnička, která mě nutí cítit něco, co jsem zažila, ale už to nedokážu přesně pojmenovat.
Dej Loaf - pokud vás chytne špatná nálada, je tu No Fear.
Soulwave - maďarská skupina, která je v dnešní době dost známá, doporučuju tuhle nabíjecí Hálószoba (ložnice).
ByeAlex és a Slepp - taky známá skupina, nemají moc zveřejněných písní, ale o to je budete mít naposlouchané rychle. Já je poznala skrz písničku Részeg (opilý), ale doporučuju i tesknivou Még mindig... (v minutě 1:54 najdete i českou stopu, juchu!)

V roce 2017 jsem objevila mnoho skvělé hudby, to je pravda.
A klidně se podělím i o další! Nebo se podělte vy.


Blogy:

Diana a její španělské dobrodružství. (♥)
Klára a její články o cestování, nebo vlastně o čemkoliv. (♥)
Strašně mě baví sledovat, jak si Liana postupně buduje svůj styl a hledá "to své". (♥)
Berenika a její článek o tom, když máte neobvyklé jméno. (♥)
Jana je ve Skotsku a píše o tom, natáčí vlogy, fotí. Jsem zvědavá, na cokoliv, co podnikne. You go, girl! (♥)
Konečně jsem mohla potkat Karolínu, děkuju děkuju! (♥)
A Markétu (zrovna vymýšlím vhodné datum, hi), která mi ukázala Holešovice, i když to pořád bylo málo. (♥)

Taky chci poděkovat všem, kteří čtou se zájmem mé články, děkuju (♥♥).


Z jiného soudku:

Pravidelní čtenáři a čtenářky mého blogu si jistě mohli všimnout, že někdy v průběhu léta jsem změnila design a změnila jsem i formu článků. Nechci psát anglicky, protože mě to vždy zdržovalo, nechci psát o posledních trendech, nechci jen házet fotky z internetu a říkat tomu "Inspirace" (ne, že bych se na to nekoukala ráda!).
Objevila jsem Archanu a Lin a obecně komunitu žen, které zajímá, kdo jejich oblečení vyrobil, jaký je za ním příběh. Nechtějí fotit jeden outfit ze čtyř úhlů a psát o nejnovějších slevách a kde co výhodně koupit. Nechtějí hromadit, chtějí uchovat A i to je můj cíl, třebaže těžce splnitelný.


Umění:

Pomalované zdi v Budapešti. Nemyslím to graffiti tříletých dětí.
Výstava Mileny Valuškové v Muzeu umění Olomouc. Zároveň zde probíhala výstava Hyperrealismus, pokud jste tam byli, rozhodně jste neudělali chybu. Myslím, že olomoucké Muzeum umění je na vysoké úrovni a nabízí opravdu širokou škálu výstav a přehlídek, navíc všichni uvítají to, že je každou první středu v měsíci a každou neděli vstup zdarma.
Minulý čtvrtek jsem byla s Karo taky na výstavě Světlo v obraze v Jízdárně Pražského hradu, představující díla impresionistů. Ráda bych se o téhle konkrétní výstavě rozepsala víc, zatím jen napíšu: ještě to stihnete, jděte!


Můj blog:

Blog chci vést tak, jak doteď. Ještě tedy lépe, chci víc psát, ale vím, že je to těžko splnitelné. Každopádně se mi teď líbí daleko víc, než předtím.
Minulý rok jsem zveřejnila pár článků, které bych ráda znovu zmínila:
2017 CLOSET MISSION - body jsem si koupila a shledala ho nepohodlným. Holt některé věci vypadají líp na obrázcích, než v reálném životě. Tlustý svetr byl krásný, ale bohužel jsem ho nenosila tak moc. Darovala jsem ho kamarádce k Vánocům, kdykoliv ho viděla, brala si ho a myslím, že jí bude dělat větší radost, než mě. Kotníkové boty jsem si koupila teď k Vánocům, nosím je pořád. Černé džíny koupeny a nošeny dost často. Původně byly tmavěmodré, ale není nic, co by barva na textil nespravila. Lacláče...je dobře, že na některé věci mi rpostě nezbyl čas a peníze.
MY 2017 GO TO LIST - navštívila jsem Budapešť - a pořád na to vzpomínám. Byla jsem i na výletě v Hradci nad Moravicí a stálo to taky za to. Na léto v roce 2018 mám naplánováno hodně, hodně cestování, nejvíc ve svém životě, tak uvidím.
WITH SCARS COMES STRENGHT - pro mnoho lidí nepříjmené téma, včetně mě. Na druhou stranu mi sepsání toho článku pomohlo se nějak vypořádat se svou nejistotou a začala jsem víc pracovat se svými problémy. Taky se mi ozvalo pár lidí s podporou, za což velmi děkuju. Pomohlo to.


Plánuju:

Řekni své plány a Bůh se ti vysměje, že? No co, zkusím to. Tohle léto chci pracovat i cestovat. Chci udělat zkoušky. Klidně i napodruhé, napotřetí, ale udělám je všechny. Chci si konečně nějak uspořádat učení a ujasnit si, co mi vyhovuje a co musím ze svého učícího plánu odsranit.
Chci zapracovat na své maďarštině a chci, abych zůstala na svém oboru, i když mě některé věci zklamaly. Všechno má své mouchy.
Chci se víc obrnit proti stresu a chci se už víc zaměřit na věci, které bych chtěla dělat v budoucnu, třeba jako své povolání.



Moje přání na rok 2018:

Nezabijme se. Dýchejme. Nejlépe čistý vzduch, ale ten už nikdy čistší nebude, tak se ho aspoň snažme udržet takový, jaký je teď. Učme se. Naslouchejme si. Nebojme se. 



Jaký byl váš rok 2017? Rychlý, pomalý, překvapivý, nudný?

6 comments:

  1. Takéto články nadovšetko milujem! Tomuto vravím riadna inšpirácia. Je skvelé, čo všetko sa ti podarilo za tento pomerne krátky rok. (príde mi, že trval omnoho kratšie než tie predošlé) Ešte raz Ti gratulujem k maturite a že si si uvedomila, čo je pre teba v živote veľmi dôležité. Tvoj pozitívny postoj k samej sebe veľmi obdivujem a rovnako aj to, že to čo si chcela robiť ty dopraješ iným ľuďom. Takéto veci sa totiž cenia nadovšetko! <3
    WITHGREYWOLF

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ty jsi ale hodná, děkuju moc za všechny krásné věty ♥

      Delete
  2. Mňa tiež veľmi prekvapilo, že si sa dala na takýto vysokoškolský obor. Je veľmi nezvyčajný a neviem si celkom predstaviť študovať Maďarčinu, keďže je podľa mňa, aspoň z počutia ako nejaká čínština.:D Maďarsko však milujem, dokonca zvažujem, že by som išla na výšku do Budapešti, keďže som si ju pár rokov dozadu zamilovala, no práve ten jazyk ma od toho odrádza, pretože ja fakt nerozumiem ničomu, čo hovoria:D Ale ty by si mohla ísť na erazmus do Buda, to by som tvoje články milovala ešte viac, ako teraz♥ Aaa veľmi ma potešilo, že som sa ocitla v sekcii blogov♥♥♥ Tiež sa teším, že si so svojim blogom spokojná a takto ťa to s ním baví, to je super!

    Všetko len to naj ti prajem do roka 2018, nech je taký dobrý a ešte lepší, než tento:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A nechceš tam jet na Erasmus? Cháou, že plné studium v maďarštině je těžké, zvlášť, když prostě nemáš základy, ale Erasmus by ti mohl projít, ne?

      Delete
  3. Panebože, díky moc! Jako fakt, já měla vzato, že ten blog píšu spíš pro sebe :D
    A je super, že tě ta maďarština baví. Máš recht, pro zahájení konverzace je to docela užitečný :D
    A kéžby moje fotky zdánlivě úplně obyčejných věcí vypadaly tak dobře jako ty tvoje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nemáš zaco :D!
      A děkuju moc za pochvalu, to asi ani nezasloužím, je to jen trošku fotošopu :DD

      Delete

Děkuji vám za vaše komentáře!
Thanks for your comments!

Popular Posts